Skip to main content
Okategoriserad

Björn Carlsons Östersjöpris välkomnar innovativa åtgärder för en friskare Östersjö

By 3 maj, 2024No Comments

Stiftelsen för Björn Carlsons Östersjöpris ökar insatserna för att påskynda utvecklingen för Östersjöns miljö. Den årliga prissumman höjs nu till fyra miljoner kronor och ett nytt stipendium för unga forskare initieras. Stipendiet välkomnar internationellt samarbete och nytänkande idéer. Årets nomineringsperiod för Björn Carlsons Östersjöpris är öppen till den 5 maj.

Björn Carlsons Östersjöpris delas ut till forskare, organisationer eller annan person vars arbete bidragit till eller på sikt kan bidra till en förbättrad Östersjömiljö. Priset delas ut av Björn Carlsons Östersjöstiftelse (BalticSea2020) som under 15 år har anslagit 650 miljoner till forskning och projekt som bidrar till ett friskare hav. Tidigare har prissumman legat på tre miljoner kronor men höjs nu till fyra miljoner kronor för 2024. Fram till den 5 maj kan man nominera kandidater till årets pris på bcop.se.

Björn Carlsons Östersjöstiftelse gör ytterligare satsningar för att påskynda den positiva utvecklingen av Östersjöns miljö. Under 2023 startades Björn Carlsons Baltic Fellows som består av 22 utvalda unga forskare från länderna runt Östersjön som alla är inriktade på Östersjön och dess miljö. Nu initieras ett stipendium på en miljon kronor öronmärkt för detta nätverk av blivande beslutsfattare inom Östersjöforskning. Stipendiet går att söka vartannat år med första utdelning på årets prisceremoni för Björn Carlsons Östersjöpris 17 september.

– Vi ser att det finns ett behov och en stor möjlighet att stödja unga forskare i deras arbete. Med stipendiet vill vi uppmuntra innovation och nytänkande idéer, och framförallt internationella samarbeten mellan yngre forskare i Östersjöländerna, säger Bo Lehander, ordförande Björn Carlsons Östersjöstiftelse.

Pressbilder

Ida

Ida