Skip to main content
Okategoriserad

3 miljoner kronor ska delas ut för insatser för Östersjön – nu har nomineringen för Björn Carlsons Östersjöpris 2023 stängt!

By 16 maj, 2023maj 24th, 2023No Comments

Den 26 september delas Björn Carlsons Östersjöpris ut på Grand Hotel i Stockholm för att prisa årets pristagare som gjort värdefulla insatser för Östersjöns miljö. Nomineringsperioden för 2023 har nu stängt och därmed inleds det viktiga arbetet att utse vinnaren av det ärofyllda priset och 3 miljoner kronor. 

Björn Carlsons Östersjöpris syftar till att skapa engagemang för Östersjön och bidra till en positiv utveckling för ett friskare hav. Med den årliga prissumman på 3 miljoner kronor är priset i särklass det främsta priset som delas ut för värdefulla insatser för Östersjöns miljö.

Årets nomineringsperiod var öppen fram till 15 maj och det har mottagits nomineringar från samtliga länder runt Östersjön. Det är nu nomineringskommitténs uppgift att välja ut årets finalister. 

– Det känns väldigt roligt att vi har ett så brett spann av nomineringar, både från Sverige och de kringliggande länderna. Det styrker än mer att det är ett oerhört viktigt pris, både för forskare och för Östersjön, säger Christina Rudén, Professor Stockholms Universitet och ordförande i nomineringskommittén. 

När nomineringskommittén valt ut sina finalister är det därefter styrelsen för Björn Carlsons Östersjöstiftelse som väljer ut vinnaren som kommer att presenteras efter sommaren. Vinnaren bjuds sedan in till prisceremonin som hålls den 26 september på Grand Hotel i Stockholm. Christina Rudén ser fram emot nomineringskommitténs arbete och fortsätter: 

– Det ska bli mycket spännande att utvärdera årets ansökningar och presentera några få utvalda bidrag till styrelsen. Vi kan säga redan nu att det finns flera mycket starka kandidater som gjort betydande insatser för Östersjöns miljö, vilket är väldigt roligt.

Ida

Ida

Leave a Reply